Obamas utenrikspolitikk er populær, men vil det hjelpe i valget?

En meningsmåling foretatt av det demokratiske konsulentfirmaet Democracy Corps viser at amerikanske velgere er rimelig godt fornøyd med President Obama utenrikspolitikk og foretrekker denne framfor det republikanske alternativet:

Despite this harsh political environment, the public’s support for the President’s handling of national security issues continues to be relatively strong. As in our past surveys, he continues to get higher marks on these issues than on the economy or on his overall approval rating. A 53 percent majority approves of President Obama’s handling of national security. This is 8 points higher than the President’s overall approval rating, and 10 points higher than his approval rating on the economy. He also garners majority approval for his handling of terrorism (52 percent), leading America’s military (51 percent), and Afghanistan (50 percent)

Demokrater generelt derimot er ikke like populære som Obama:

While the President’s ratings on national security remain relatively strong and steady, the weakening partisan environment is pulling down voters’ confidence in the Democratic party on many of these issues…Most troubling is the re-opening of the Democrats’ deficit on the question of which party would do better on national security…That gap, which Obama and Democrats virtually eliminated by May 2009, has reopened with Democrats trailing by 18 points (32 to 50 percent) on which party would be best on national security.

Democracy Corps tror likevel utenriks- og sikkerhetspolitikk vil være en vinnersak for demokratene i høstens valg, i hvert fall sammenlignet med økonomien og arbeidsløshet og anbefaler demokrater å fokusere mer på disse sakene. Et par momenter er verd å merke seg. For det første kan det være risikabelt for demokratene å løfte frem utenrikspolitikk som valgtema all den tid det er Obama og ikke demokratene som parti som oppfattes som populære på dette området. Obama driver aktiv valgkamp for mange demokrater rundt om i USA, men som tidligere Speaker of the House, Tip O Neill sa: ”all politics is local,” særlig i et mellomvalg. I tillegg er det begrenset hvor mye drahjelp Obamas popularitet på utenrikspolitikk kan gi demokratene når han på andre områder er upopulær i flere av USAs jevneste stater og distrikter.

For det andre virker det vanskelig å skape blest om utenrikspolitikk i årets valgkamp, all den tid økonomien, arbeidsledighet og flere andre saker anses som mye viktigere for den allmenne velger. Utenrikspolitiske saker har vært lite i fokus i årets valgamp. I den grad utenrikspolitikk er relevant er det i saker med en innenrikspolitisk slagside, slik som immigrasjon og handel; det var i hvert fall konklusjonen til et panel av valgeksperter som analyserte amerikansk syn på utenrikspolitikk og valget i Washington nylig.

Hva tror dere lesere om en slik strategi? Hvilket parti vil tjene på en mer fremtredende rolle for utenrikspolitikk i valgkampen?

3 tanker om “Obamas utenrikspolitikk er populær, men vil det hjelpe i valget?

 1. Utdrag fra Wikipedia:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Stan_Greenberg

  «A political scientist who received his Bachelor’s Degree from Miami University and his Ph.D. from Harvard, Greenberg spent a decade teaching at Yale University before becoming a political consultant. His 1985 study of Reagan Democrats in Macomb County, Michigan became a classic of progressive political strategy, and the basis for his continuing argument that Democrats must actively work to present themselves as populists advocating the expansion of opportunity for the middle class. As the pollster for Clinton in 1992, Greenberg was a major figure in the famed campaign «war room» (and hence the documentary film of the same name).

  He is the CEO of Greenberg Quinlan Rosner, a polling and consulting firm, and co-founder (with James Carville and Bob Shrum) of Democracy Corps, a non-profit organization which produces left-leaning political strategy. He is married to Congresswoman Rosa DeLauro, who currently represents Connecticut’s 3rd congressional district.»

  Ville det ikke vært mer nøytralt for dere å bruke referanser fra anerkjente og nøyaktige trendfirmaer slik som Rasmussen etc?

 2. Hei Torstein, hyggelig at du følger med på bloggen.

  Vi ser poenget ditt. For å skape debatt ønsker vi samtidig å trekke på kilder langs hele det politiske spekteret i våre innlegg, uavhgengige så vel som demokratiske og republikanske. Noe av poenget med bloggen er nettopp å få frem hvordan de to partiene selv ser valgkampen. For eksempel i innlegget «utfordringer for demokratene i Appalachene og midtvesten» siterer vi den republikanske pollsteren Glen Bolger, mens vi altså i innlegget du nevner siterer det demokratisk-lenende firmaet Democracy Corps. Når vi viser til partipolitiske kilder forsøker vi også å informere om dette i teksten.

  Vi takker for innspillet ditt og håper du følger med videre i valginnspurten!

  Mvh Ola Ulmo/ambassaden i Washington

 3. Den eneste referansen for dette politiske støttefirmaet for det demokratisk parti er at dere skriver «det demokratiske konsulentfirmaet Democracy Corps».

  For mange vil det oppfattes som om meningsmålingen derfor kan taes for god fisk, når tallene like godt eller mer sannsynlig kan være/er kompromitert pga. politisk bias.

  Grunnen til at jeg nok ikke vil følge med så mye på deres sider er fordi det er rimlig kjent at alle regjeringspartiene i Norge, norsk media og «intelligensiaen» i Norge aldri såvidt jeg vet har støttet opp om en Republikansk president/kandidat.

  Eksempel er mangelen på kritiske artikler mot Obama og korrupsjonen i hans administrasjon i forhold til de uendelige og oppblåste oppslagene som Bush ble offer for hvis han sa det minste ting feil eller noen slo en vits om hans administrasjon.

  Så i essens representer dere med denne bloggen ikke meg eller de av oss i Norge som er like interessert i den konservative siden av USA som den progressive.

  Det er ihvertfall slik jeg opplevde det når jeg går gikk gjennom artiklene dere har i bloggen.

  Torstein