Kongressvalget løfter forskning fram i offentlig debatt

Tidligere i år, i forbindelse med årskonferansen til American Political Science Association her i Washington D.C., startet en diskusjon om hvilken plass samfunnsforskningen bør ha i den amerikanske offentligheten. Noen av USAs fremste journalist-bloggere var samlet til paneldebatt under overskriften: What Can Political Science Offer Journalists?For gode oppsummeringer av debatten, les blogginnlegg fra noen av paneldeltakerne: Ezra Klein i Washington Post, Marc Ambinder hos The Atlantic eller Mark Blumenthal på Pollster.com. Forskerbloggen The Monkey Cage (som drives av blant andre Henry Farrell, en av organisatørene bak debatten) har fulgt opp med flere gode innlegg: særlig dette, dette og dette. Og for all del: gå ikke glipp av Greg Marx oppfordring i Columbia Journalism Review: “Embrace the Wonk”

Debatten om forskningens plass i offentlig debatt har allerede båret frukter. Nylig lanserte American Journal of Political Science nemlig en gratis online-utgave med 7 akademiske artikler som er relevante for årets mid-term-valg. Redaktør Rick Wilson (Rice Univ.) skriver i introduksjonen:

“In light of widespread interest in the 2010 mid-term Congressional elections, the AJPS and Wiley-Blackwell is making available a virtual issue from recent Congressional election articles. These articles stretch back only a few years, but represent the state-of-the-art in what we know about congressional elections and frame the questions that scholars are raising about the election process. This virtual issue is available, for a limited time, to the broad community interested in what political scientists are grappling with when studying congressional elections. I hope that you find this compendium useful.”

Artiklene tar for seg tema som økonomiens betydning for valgresultatet, hvordan partilojalitet påvirker kongressmedlemmers mulighet for gjenvalg (ikke slik man kanskje skulle tro), og effekten av valgkampbidrag fra donorer utenfor kongressmedlemmens hjemdistrikt.

Last ned og les her.

Et spørsmål til slutt: hva vil samfunnsforskningen egentlig komme til å fortelle oss om Kongressvalget? Sannsynligvis noe langt mindre dramatisk enn vi får fra dagspressen. En twittermelding fra teamet bak forskerbloggen The Monkey Cage oppsummerer:

“This is every polisci blog post. RT @ezraklein  @annielowrey describes my typical blog post: «something happened, but it doesn’t matter.”

En tanke om “Kongressvalget løfter forskning fram i offentlig debatt