Neste stopp: 2012

Har republikanerne med årets valgseier lagt grunnlaget for å ta tilbake presidentskapet i 2012?

Det er tidlig, men både håpefulle republikanske kandidater og President Obama har allerede begynt å rette øynene mot presidentvalget i 2012. Her er noen grunner til at republikanerne kan være optimister:

  • Republikanerne kontrollerer nå guvernørskapet i nær sagt alle svingstater. En håndfull guvernørvalg er fortsatt ikke ferdig opptelt, men republikanerne vil sitte igjen med minimum 29 guvernører, inkludert nye guvernører i svingstatene Florida, Pennsylvania, Ohio, Michigan, Wisconsin, Iowa og New Mexico. Svingstater med demokratisk guvernører kan telles på en hånd – Colorado, Missouri, samt muligens New Hampshire der valgresultatet ennå ikke er klart og Minnesota og Oregon, i den grad disse kan regnes som svingstater. Som vi har blogget om tidligere kan kontroll over guvernørskapet gi ekstra drahjelp til presidentkandidater i 2012.
  • I tillegg til en majoritet av guvernører tok republikanerne også over 19 delstatsforsamlinger i årets valg, noe som kan bli svært viktig når valgdistriktene skal tegnes om før 2012-valget.
  • Uavhengige velgere, som var avgjørende for Obamas seier i 2008, stemte i år republikansk med 18 % overvekt. Ikke nok med det, i svingdistrikter som Florida, Pennsylvania og Colorado var forskjellen enda tydelige. I senatvalget i Colorado, der demokraten Michael Bennet vant et av årets jevneste valg, stemte uavhengige velgere republikansk med 16 % overvekt. Tilsvarende tall i svingstaten over alle svingstater, Ohio, var 35 %.
  • Det såkalte entusiasmegapet – velgere som sier de er mer entusiastiske og dermed med større sannsynlighet vil møte opp på valgdagen å stemme – var størst i svingstater som New Hampshire, Indiana, Nevada, Ohio, Wisconsin, Missouri. Kan republikanerne beholde denne entusiasmen til november 2012?

Samtidig er det ennå tidlig å spå hvordan det politiske klimaet og valgkampen vil utarte seg i 2012. Noen trender, som for eksempel den høye valgdeltagelsen blant latin-amerikanere (som også under årets valg stemte overveldende – 64-34 % – demokratisk), lover godt for demokratene. Republikanerne skal gjennom en nominasjonsprosess der ingen klar favoritt har pekt seg ut og vil bli gitt en større del av ansvaret for den økonomiske utviklingen fram mot 2012 etter å ha sittet med mer makt i kongressen.

Likevel, flere trender fra årets valg lover godt for republikanerne. Valgkartet vil også bedre seg for republikanerne i og med at Texas og andre republikansk-lenende stater vil få tildelt flere nye valgmandater etter årets folketelling. Med vel 400 dager til primærvalgene i Iowa og to år til neste presidentvalget kan mye skje, men republikanerne har lagt et godt grunnlag.

Det er stengt for kommentarer.