Missouri fra lilla til rødt

Missouri nevnes gjerne først – i samme åndedrag som Ohio – når USAs erketypiske svingstater ramses opp. To liberale urbane sentre – Kansas City og St Louis – sørger for en solid demokratisk base, mens resten av Missouri domineres av store gårder og småbygder som gjerne stemmer republikansk. Ikke bare har Missouri stemt på hver eneste vinnende presidentkandidat foruten Adlai Stevenson og John McCain fra 1904 til 2008, også på delstatsnivå har dette tiårets valg vært svært jevne.

Som i så mange andre stater gjorde Republikanerne i år et meget godt valg i Missouri. Til tross for at demokratene brukte titalls millioner dollar i valgkampen og åpenbart mente de hadde en god sjanse, vant republikaneren Roy Blunt senatvalget med 14 % over demokratenes Robin Carnahan. Mer overraskende var at republikanerne også plukket opp et sete i representantenes hus i Missouris fjerde distrikt, der veteranen Ike Skelton måtte gi tapt etter 34 år som kongressrepresentant, noe som gav republikanerne kontroll over 6 av Missouris 9 seter i representantenes hus. Også på delstatsnivå gjorde republikanerne et brakvalg og vil nå kontrollere 26 av 34 seter i delstatssenatet.

Er så Missouri i ferd med å gå fra å være en lilla vippestat til å ligne mer på sine republikansk-lenende naboer i sør? St Louis Dispatch stilte i hvert fall dette spørsmålet etter årets valg:

In 2006, Missouri was the very picture of a «purple» state, with an electoral map that had dense pockets of blue Democrat voters among swaths of red Republicans. Four years later, the state has a whole new color scheme. Judging by Tuesday’s U.S. Senate election — which saw Republican U.S. Rep. Roy Blunt overpower Democrat Robin Carnahan — the new political landscape in Missouri overwhelmingly favors the GOP. Blunt won every part of the state except for Kansas City and the St. Louis area. He won six counties that in 2008 went for President Barack Obama, leaving Carnahan without any victories outside the state’s two urban centers.

En medfølgende illustrasjon viser meget tydelig den skrumpende demokratiske oppslutningen utenfor Kansas og St Louis. Mens demokratene i 2006 vant flere distrikter på landsbygda i Missouri vant senatkandidat Robin Carnahan kun en majoritet i Kansas og St Louis.

Spørsmålet er så om dette er en varig trend eller bare et resultat av årets republikanske bølge. Valget i 2012 vi gi oss en pekepinn. Da står demokratenes Claire McCaskill på valg i senatet samtidig som President Obama og hans kampanje må bestemme seg for om det er verd innsatsen å satse tungt i Missouri all den tid de tapte denne staten i 2008 og likevel vant presidentvalget. Hvis Obama og demokratenes nasjonale valgarmer tidlig i valgsyklusen unngår å fokusere på Missouri kan det være et tegn på at Missouris status som erketypisk vippestat kan være forbi, i hvert fall for en stund.

Det er stengt for kommentarer.