Svingstatene som vil avgjøre valget i 2012

Stadig mer i amerikansk politikk dreier seg om presidentvalget neste år. Mye av oppmerksomheten knytter seg naturlig nok til feltet av antatte republikanske kandidater og nominasjonsvalgkampen som etterhvert drar seg til, noe ambassaden har blogget om her og her.  De siste ukenes bråk om vilkårene til offentlig ansatte (lenke til Milwaukee Wisconsin Journal Sentinel her) har rettet oppmerksomheten mot en annen del av 2012-bildet, nemlig hvordan den politiske dynamikken i ulike delstater vil påvirke og kanskje avgjøre presidentvalget.

Valget neste år vil, som tidligere, bli avgjort i en gruppe av kritiske svingstater. Disse ”rosa” delstatene, hvor et flertall av velgerne ikke konsekvent stemmer republikansk eller demokratisk, vil etter alle solemerker avgjøre hvem som vinner presidentvalget. Og hvilke delstater snakker vi så om? David Paul Kuhn fra Real Clear Politics har gjort en gjennomgang av feltet og kommer til at de fem fremste per i dag er Florida, Ohio, Virginia, Wisconsin og Colorado. Han føyer deretter til delstater som Nevada, Pennsylvania, Minnesota og Iowa.

Enkelte vil sikkert være uenige i rekkefølgen her, og noen vil kanskje spørre seg hvor det ble av andre delstater som Obama vant i 2008, som North Carolina og Indiana. Men det er neppe særlig stor uenighet om hovedkonklusjonen: Valgresultatet er i stor grad gitt i et flertall av delstatene, og kampen vil i realiteten stå om velgerne i et titalls delstater som begge partier mener de kan vinne.

Som mange ganger tidligere vil mye komme til å avhenge av de to første delstatene på listen. Obama vant både Florida og Ohio i 2008, men han kan ikke ta lett på oppgaven frem mot 2012. Republikanerne satser hardt på å vinne begge delstatene, og de har en del gode kort på hånden.

Det republikanske partiet vil arrangere sitt landsmøte og formelt utpeke partiets presidentkandidat i Tampa, Florida (27.-30. august 2012). Marco Rubio, nyvalgt senator fra Florida og av mange ansett som som et karismatisk, ungt konservativt stjerneskudd som i tillegg er av latinamerikansk herkomst, er favoritt til å bli republikanernes visepresidentkandidat, nærmest uavhengig av hvem som blir presidentkandidat. Og så skal vi ikke glemme at republikanske Rick Scott ble valgt til guvernør i Florida i november i fjor, og han vil kunne spille en viktig rolle i valgkampen.

William Galston fra The New Republic og Brookings Institution har hevdet at Ohio er en delstat som Obama må vinne for å bli gjenvalgt. Det er ikke tilfeldig at Ohio er den delstaten president Obama har besøkt hyppigst de siste to årene. Det forhindret likevel ikke at Ohios velgere svingte langt over i republikanernes favør i kongressvalget. Demokratene valgte dessuten å ikke legge sitt landsmøte til Cleveland. De har istedet valgt Charlotte, North Carolina (3.-6. september 2012). Og også i Ohio sitter det en republikaner, John Kasich, i guvernørstolen og kan påvirke valgkampen i delstaten.

 Det kan synes lenge til november neste år, men valgkampen er utvilsomt i gang.

Det er stengt for kommentarer.