Mitt Romney oppretter ”exploratory committee”

Mitt Romney annonserte mandag at han har opprettet en såkalt ”exploratory committee” med tanke på presidentvalget i 2012 (lenke til Romneys nettside her). Den tidligere Massachusetts-guvernøren har, som New York Times skrev for en tid tilbake, holdt en relativt lav profil den siste tiden, men det har vært liten tvil om at han akter å stille. Mange vil mene at Romney i realiteten har drevet valgkamp siden han tapte for senator John McCain i republikanernes nominasjonsvalg i 2008, og annonseringen kom derfor ikke uventet.

Politico påpeker at Romney gjorde annonseringen gjennom en video som fremstiller ham som jordnær og uformell, og ikke minst er den spilt inn med fotballbanen til University of New Hampshire i bakgrunnen. Romney må vinne primærvalget i New Hampshire – som dessuten grenser til hans hjemmebane i Massachussetts – for å ha realistiske forhåpninger om å bli republikanernes presidentkandidat neste år.

Som ambassaden har blogget om tidligere, kan opprettelsen av en ”exploratory committee” forstås som en skritt på veien mot en offisiell erlæring av sitt kandidatur. Og ikke minst kan man med en slik komité bak seg samle inn penger til valgkampen. Årets andre kvartal har nettopp begynt, og kandidatenes evne til å samle inn penger de neste tre månedene blir avgjørende for deres muligheter videre i valgkampen.

Romney er med dette den andre av de mest høyprofilerte navnene i den republikanske nominasjonsvalgkampen som oppretter en ”exploraty committee”. Tidligere Minnesota-guvernør Tim Pawlenty gjorde sin annonsering den 22. mars og er definitivt å regne med. Forrige uke lanserte president Obama sin gjenvalgskampanje, noe bare den ukjente Fred Karger hadde gjort frem til da.

Blant andre nyheter og rykter kan en rask oppsummering være som følger: Den konservative mediepersonligheten Glen Beck tviler på at Sarah Palin vil stille i 2012-racet. Kongressrepresentant Michele Bachmann, derimot, legges i økende grad merke til som en mulig kandidat. Mississippi-guvernør Haley Barbour er også aktiv, mens hans kollega i Indiana, Mitch Daniels, fortsatt synes å være i tenkeboksen. New Jersey-guvernør Chris Christie holder på sin side fast ved at han ikke har til hensikt å stille som kandidat. Newt Gingrich vurderer fortsatt om han skal kaste seg ut i valgkampen, og det er fortsatt uvisst om Mike Huckabee kommer til å stille. Men Huckabee selv har økende tro på at Donald Trump vil gjøre et seriøst forsøk.

Det er stengt for kommentarer.